27 Nisan 2014 Pazar

Ergen sivilceleri nasıl geçer ?

Ergen sivilceleri nasıl geçer ? - Sivilceleri nasıl yok ederiz ? - Ergenlik sivilcelerine ne iyi gelir ? - Ergenlik sivilceleri ne zaman geçer ?

Besin maddeleri içindeki yağlı gıdaların çikolatanın ve kuruyemişin akneyi arttırdığı söylense de kesin kanıt yoktur. Akneyi arttıran en önemli faktör strestir çünkü stres kortizon salgılanmasını arttırır. Kızlarda adet öncesinde de akneler artmaktadır. Ergen kızların yüzde 70′inde akne görülür. Kullanılan kozmetikler akneyi arttırır. Gece kremi gibi yağlı nemlendiriciler de akneyi arttırır. Doğum kontrol hapının da akneyi arttırıcı etkileri vardır. Akneleri sıkarak temizlemek önerilmez çünkü kıl follikülü patlayabilir. Derideki iltihabi reaksiyon artar ve ciltte iz kalır. Ayrıca mikrobik olmayan sivilceler de iltihaplanabilir. Yüzü yıkamak deri üzerindeki yağ miktarını azaltır. Deri üzerindeki yağın azalmasının temizlik hissine neden yok olması ve yağlı görünüşü düzeltmesi önemlidir. Aknesi olan her ergenyüzünü kuruluğa yol açmayacak şekilde kremli sabunlar veya nötral PH temizleyiciler ile günde 2-3 kez yıkamalıdır. Bu en etkili ve en kolay sivilce ilacıdır. Aknesi olan ergenler için özel bir cilt bakımı yoktur. Kozmetik kullanımı akne sorunlarını arttırabileceğinden aknesi olan bireylerin bu konuda daha seçici davranmaları gerekir. İltihaplanmış sivilceler uygun şekilde tedavi edilmezse iz bırakır. Bu durumda dermatolog desteği gerekir.

Sivilcelere karşı nasıl önlem alabiliriz?

Bazı basit önlemler sivilce şikayetlerinizi azaltabilir.

- Cildinizi temiz tutun. Ergenlik döneminde fazla yağ salgılanması nedeniyle günde iki kez ılık su ve hafif bir temizleyici ile yıkanmak önemlidir. Cildin sağlığı için bir miktar sebum yani yağ örtüsü her zaman gereklidir. Bu yüzden aşırı yıkanmak iyi değildir. Ayrıca aşırı yıkanmak yağ bezlerini daha fazla çalışmasına yol açar.

Cildinizi aşırı ovalamayın ve keselemeyin. Cildi hafif ve dairesel hareketlerle çok az ovalayabilirsiniz. Ancak aşırı keselemek veya aşırı ovalamak sivilceleri arttırır ve cildi tahriş eder.

- Alkol içeren tonik kullanmayın. Tonik kullanmak istediğiniz zaman alkol oranı yüksek ürünler ve kolonya kullanmayın. Alkol cildin üst tabakasını soyar ve daha çok yağ üretilmesine neden olur. Sonuç olarak da daha çok tahrişe daha çok sivilce gelişimine yol açar.

- Sivilceleri sıkmayın yolmayın. Sivilceleri elle veya bir aletle sıkmanız derideki bakterilerinderinin alt tabakalarına inmesine neden olur. Bu da daha çok iltihap demektir. Sonuç olarak kalıcı izler kalabilir.

- Sivilcelere ellemeyin. Sivilceye neden olan P. acnes adlı bakteri her zaman cildimizde vardır. Cildin yüzeyinde bulunan bu bakteri cildin sürekli ellenmesi halinde cildin alt tabakalarına inebilir ve sivilce artışına neden olabilir.

- Doğru ürün kullanın. Eğer makyaj malzemesi kullanacaksanız özellikle pudra ve fondoten seçerken yağ içermeyen ve komedon yapmayan (oil-free and non-comedogenic) ürünleri tercih edin. En doğrusu fondoten ve pudra kullanmayın. Aynı şekilde güneşten koruyucuların ve saç için kullanılan briyantin jel ve pomatların da sivilce yapabileceğini unutmayın.

- Aksesuarlarınızı doğru seçin. Sıcak ve sürtünme sivilceyi alevlendirebilir. Özellikle spor yaparken saç bandı şapka veya kasklar sivilce yaratabilir. Yine spor yaparken naylon içeren giysiler terlemeyi arttırıp nemi çekmediği için sivilce artışına yol açar. Spor yaparken pamuklu ve keten giysiler tercih edilmelidir. Spor sonrasında duş alınmalıdır.

- Sivilceyi tedavi ettiği söylenen kozmetik ürünleri kullanırken dikkatli olun. Hafif bir sivilcelenmede doktor reçetesi olmadan satılan bu tür ürünler faydalı olabilir.

Kullanmaya başladıktan sonra eğer şikayetler gerilemiyor aksine artıyorsa bir dermatoloji uzmanına başvurmanız yerinde olacaktır. Ancak şiddetli sivilcelenmelerde dermatolog tedavisi olmada bu tür ürünlerden yanıt alamazsınız. Bu tür ürünler şiddetli sivilcede asıl tedavinin yanı sıra destekleyici olabilirler.

Ergenlik sivilceleri aileler tarafından ihmal edilir. Ergenlik sivilcesi zaten geçer diye tedavi üzerinde durulmaz. Ancak ergenlik sivilceleri psikolojiyi olumsuz etkiler.

Ayrıca ömür boyu kalıcı olabilecek izler bırakabilir. Bu yüzden ergenlik sivilcelerinin tedavi edilmesi gereklidir. Ergenlik sivilceleri tedaviye çok çabuk yanıt verir. Ancak tekrar riski yüksektir. Bir dönem doktor kontrolünde olunması gerekebilir.

Yazımızın devamını ; http://trendmodahaber.blogspot.com.tr/2014/04/sivilce-izleri-kabusunuz-olmasn.html burada bulabilirsiniz.. 

Ayrıca moda,sağlık,güzellik ve yemek tariflerimiz hakkında ki blogumuzu takip edebilirsiniz ; http://trendmodahaber.blogspot.com.tr


İyi günler.. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...